Ciasto z żurawiną i cukrem pudrem jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, na oleju, z mąką ziemniaczaną, która sprawia, że ciasto jest mięciutkie i puchate. Ciasto ucierane z żurawiną, jest fanatycznym dodatkiem do kawy.
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżka octu
sól
100 g żurawiny
cukier puder
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i ubić. Na samym końcu wmieszać do ciasta olej, ocet oraz ekstrakt waniliowy. Masę przelać do mniejszej formy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawinę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Brzmi smakowicie!
OdpowiedzUsuńŻurawina w wypiekach jest niedoceniana. Lubię!
Amber, masz rację, a ona jest taka fantastyczna w wypiekach :) Pozdrawiam
UsuńPycha, za takie ciasto dałabym się posiekać, żurawina i proste ciasto równa sie mistrzowski smak
OdpowiedzUsuń