codzienność

niedziela, 4 listopada 2018

jabłka w karmelu


Jabłka w karmelu, to jedna z ulubionych przekąsek dzieci, to także tradycyjny smakołyk podawany na Halloween. Jabłka w karmelu wspaniale smakować będą też podane w zimowy i mroźny wieczór, przygotować można je też na karnawałowe przyjęcie. Jabłka w karmelu przygotowane na podstawie przepisu Marthy Stewart wspaniale smakują, choć trudno je zjeść.


10 jabłek 
300 g cukru
80 ml śmietany kremówki


W rondlu podgrzać cukier na średnim ogniu, co jakiś czas potrząsać rondlem lub mieszać łyżką. Kiedy cały cukier się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru ostrożnie wlać śmietanę i dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy. Każde jabłko zanurzać w karmelu, pozwolić nadmiarowi karmelu ścieknąć i odkładać jabłka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do zastygnięcia. Jabłka należy zjeść w dniu przygotowania.

9 komentarzy:

  1. Coś pięknego , magicznego , a te maleńkie jabłuszka jakoś tak mi miękko robią na sercu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, rzeczywiście uroczo wyglądają i łatwo je zjeść :)

      Usuń
    2. bo maleńkie :)

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo atrakcyjnie, ale kto zje temu chwała!
    Kiedyś je robiła moja Koleżanka i robiliśmy zakłady kto ile zje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, łatwo rzeczywiście nie było, ale i tak warto :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Małgosiu, były ozdobą stołu hihihi. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Faktycznie wyglądają idealnie i zastanawiam się tylko czy przypadkiem dla mnie nie byłyby za słodkie. Sam karmel jest słodki, ale z kwaskowym smakiem jabłka faktycznie takie przełamanie smaków może być niezłe. Ja chętnie także robię przepisy z porad https://basiazsercem.pl/ ponieważ jak dla mnie jest to miejsce idealne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.