codzienność

wtorek, 6 listopada 2018

kruche ciasto z rajskimi jabłuszkami i bezą


Pyszne, bardzo kruche ciasto o waniliowym aromacie, z warstwą pięknych i bardzo smacznych rajskich jabłuszek i bezą, przykryte kruszonką, składa się na idealne ciasto. Kruche ciasto z rajskimi jabłuszkami i bezą, to bardzo jesienne ciasto, któremu trudno mu się oprzeć.

420 g mąki pszennej
5 żółtek
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
280 g masła
szczypta soli

Posiekać razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, masło oraz cukry, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. 


600 g rajskich jabłuszek
40 g mąki ziemniaczanej

Jabłuszka przekroić na dwie części, wykroić gniazdo nasienne, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jabłuszka wymieszać z mąką ziemniaczaną i równomiernie rozłożyć na cieście. 

5 białek
180 g cukru
szczypta soli
cukier puder

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Tak ubitą bezę rozłożyć na warstwie jabłuszek. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto przed podaniem osypać cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. Wspaniała propozycja do jesiennej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dalsze magiczne propozycje z rajskich jabłuszek , cudne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.