Bardzo wilgotny i pyszny chlebek dyniowy z rajskimi jabłuszkami, oblany czekoladą jest bardzo szybki do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać składniki. Ten bardzo jesienny chlebek dobrze smakuje oblany czekoladą i podany w towarzystwie jabłuszek w karmelu.
180 g mąki pszennej
160 g cukru
2 jajka
250 g puree z dyni
160 ml olej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rajskich jabłuszek
W misce wymieszać puree z dyni z cukrem, dodać olej, jajka i wszystko dobrze wymieszać. Do ciasta wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pokrojone na kawałki rajskie jabłuszka. Ciasto wylać do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym, uchylonym piekarniku, by powoli ostygło.
50 g czekolady
20 ml mleka
W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch chlebka czekoladą oraz jabłkami w karmelu.
Nnnooooooooo teraz Kamilka się doigrałaś, lecę do ciebie na kawałek albo swa tego dyniowego ciacha z jabłuszkami
OdpowiedzUsuńp.s koniecznie z tym rajskim w karmelu, dobrze?
Piękne jesienne ciasto :) Jabłuszka dodają mu mnóstwo uroku :)
OdpowiedzUsuń