codzienność

czwartek, 8 listopada 2018

chlebek dyniowy z rajskimi jabłuszkami


Bardzo wilgotny i pyszny chlebek dyniowy z rajskimi jabłuszkami, oblany czekoladą jest bardzo szybki do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać składniki. Ten bardzo jesienny chlebek dobrze smakuje oblany czekoladą i podany w towarzystwie jabłuszek w karmelu. 

180 g mąki pszennej
160 g cukru
2 jajka
160 ml olej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rajskich jabłuszek


W misce wymieszać puree z dyni z cukrem, dodać olej, jajka i wszystko dobrze wymieszać. Do ciasta wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pokrojone na kawałki rajskie jabłuszka. Ciasto wylać do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Upieczone ciasto zostawić w wyłączonym, uchylonym piekarniku, by powoli ostygło.

50 g czekolady 
20 ml mleka

W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch chlebka czekoladą oraz jabłkami w karmelu.

2 komentarze:

  1. Nnnooooooooo teraz Kamilka się doigrałaś, lecę do ciebie na kawałek albo swa tego dyniowego ciacha z jabłuszkami

    p.s koniecznie z tym rajskim w karmelu, dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne jesienne ciasto :) Jabłuszka dodają mu mnóstwo uroku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.