Mazurek na pysznym bardzo kruchym i delikatnym spodzie z ciasta ucieranego, bez dodatku jajek. Mazurek posmarowany domową konfiturą pomarańczową z warstwą suszonych moreli moczonych w likierze pomarańczowym, z płatkami migdałowymi i polewą przygotowaną na bazie białej czekolady. Mazurek pomarańczowy z morelami i białą czekoladą przygotowany na podstawie przepisu z Kwestii Smaku jest idealny na Wielkanoc.
szczypta soli
Masło utrzeć mikserem razem z cukrem na gładką i puszystą masę, dodać
ekstrakt oraz przesiane mąki i miksować, aż składniki się połączą. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość kilku minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć ozdobny brzeg, ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 25 minut. Spód ostudzić.
3/4 szklanki konfitury pomarańczowej
4 łyżki likieru pomarańczowego
3/4 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki płatków migdałowych
150 g białej czekolady
5 łyżek śmietany do ubijania
4 łyżki likieru pomarańczowego
3/4 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki płatków migdałowych
150 g białej czekolady
5 łyżek śmietany do ubijania
Do miseczki włożyć pokrojone w paski morele, zalać je likierem. W rondelku roztopić połamaną na kawałki czekoladę razem ze śmietaną, zdjąć z ognia i mieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudzić i odczekać, aż zgęstnieje. Na spodzie mazurka rozsmarować konfiturę, ułożyć morele i całość polać polewą i udekorować płatkami migdałowymi.
O! I wreszcie prawdziwy mazurek bez wywijanych brzegów ala tarta:)
OdpowiedzUsuńO! I wreszcie prawdziwy mazurek bez wywijanych brzegów ala tarta:)
OdpowiedzUsuńPrześliczny i te ciasteczka baranki i zajączki ,ach , cudny tobie wyszedł ten mazurek
OdpowiedzUsuńRobię tylko od zawsze kajmakowy mazurek. Nie robiłam nigdy innego mazurka, ale na taki pomarańczowy to miałabym chętkę:-)
OdpowiedzUsuń