Marcowa piekarnia Amber piecze simit, czyli tureckie bajgle, przepis na nie wybrała Łucja. Ciasto nie wymaga gotowania, wyrośnięte bajgle zanurza się w roztworze pekmezu - melasy winogronowej i obtacza w sezamie. Bajgle są pyszne, bardzo chrupiące i lekko słodkie z zewnątrz, z mięciutkim i puszystym wnętrzem. Simit teoretycznie powinno się spożywać na śniadanie razem z tradycyjną turecką herbatą, ale tak naprawdę wszyscy zajadają się nimi przez cały dzień. Doskonale smakują ze wszelakimi smarowidłami, serem, szynką, pomidorem czy też ogórkiem, idealne są również bez żadnych dodatków, skubane z serwetki. Źródłem przepisu jest blog My little expat kitchen za blogiem Moniki Gotuje, bo lubi.
7 g drożdży instant
220 g wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
220 g wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
Ze wszystkich składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie odgazować je i podzielić na 10 kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę i pozostawić na 15 minut. Następnie każdą z kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości około 70 centymetrów. Złożyć go w pół i skręcić delikatnie dookoła własnej osi, aż otrzyma się świderek, złączyć jego końce i ułóż na umączonym blacie. Tak przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
1 1/2 szklanki sezamu
1/3 szklanki melasy
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki melasy
1/2 szklanki wody
Sezam podprażyć na suchej patelni. W misce rozrobić melasę z wodą. Podrośnięte bajgle zanurzać w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtaczać w sezamie. Bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bajgle piec w piekarniku nagrzanym do 200° C przez około 25 minut.
Simit na blogach:
am.art kolor i smak
Apetyt na Smaka
Bajkorada
Dom z mozaikami
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Foodnotes
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
Nieład mAlutki
Notatki kulinarne
Polska zupa
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
am.art kolor i smak
Apetyt na Smaka
Bajkorada
Dom z mozaikami
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Foodnotes
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
Nieład mAlutki
Notatki kulinarne
Polska zupa
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Pięknie upieczone! Takie puszyste!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamila.
Pięknie upieczone! Takie puszyste!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kamila.
Cudne!
OdpowiedzUsuńWyglądają na niezwykle puszyste.:)
Dziękuję za kolejny wspólny wypiek!
Piękne! Z tureckimi bajglami się jeszcze nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńKamilko, cudnie Ci się upiekły!
OdpowiedzUsuńJa tak właśnie sobie je wczoraj podgryzałam, skubiąc z serwetki ;)
Dziękuję!
Piękne simit! I ta pasta... <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie!
Pięknie te bajgle wyszły
OdpowiedzUsuńNapatrzę sie na nie teraz, napatrzę, a później (znając mnie) polecę do kuchni i znow je upiekę ... bo takie są cudowne:) .... Przepięknie Ci się upiekly ... i tak ślicznie zawinięte:). Dziekuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńKamilka udały się tobie one na podziw Można patrzeć i patrzeć i podziwiać i ....podziwiać
OdpowiedzUsuńjakie puszyste! dzięki za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia za miesiąc:)
OdpowiedzUsuńAle Ci się ładnie upiekły :) Są piękne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie.
Wyglądają bardzo słonecznie i apetycznie, dziękuję za "wspólne" pieczenie. Ala
OdpowiedzUsuńPiękne, rumiane, idealne. Dziękuję za przepyszne marcowe wypiekanie
OdpowiedzUsuńOh jakie cudne, serce mam podbite i zaplecione.
OdpowiedzUsuńOh jakie cudne, serce mam podbite i zaplecione.
OdpowiedzUsuńCudne :) Rumiane, z mięciutki wnętrzem! Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie!
OdpowiedzUsuń