Bardzo kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową, które po przełożeniu miękną i rozpływają się w ustach. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, można z niego wycinać różne kształty i dowolnie ozdabiać. Kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową będą pięknie wyglądały na świątecznym stole.
315 g mąki pszennej
140 g masła
1 jajko
65 g kwaśnej śmietany
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.
3/4 szklanki konfitury pomarańczowej
cukier puder
Ciastka z dziurką osypać cukrem pudrem. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki konfiturą i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.
pyszna i niezwykle dekoracyjne są takie ciasteczka, robiłam podobne w ubiegłym roku:) tylko "dziurki" radzę zrobić większe, będą wyglądały bardziej "jajowo"
OdpowiedzUsuńZ dziurką:)
OdpowiedzUsuńZ dziurką:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym takich górę...
Przeurocze, idealne na święta :)
OdpowiedzUsuńKapitalne:-) Jak jajeczka wyglądają:-)
OdpowiedzUsuń