Strucla drożdżowa Stollen z suszonymi, kandyzowanymi owocami i bakaliami oraz wałkiem marcepanu musi długo dojrzewać, by była przepyszna i bardzo aromatyczna. Stollenowe bułeczki z marcepanem przypominają to tradycyjne ciasto, ale są szybkie w przygotowaniu. Drożdżowe bułeczki o aromacie kardamonu i cynamonu z konfiturą pomarańczową, są bardzo delikatne, wypełnione suszoną żurawiną, skórkami cytrusowymi, rodzynkami, pistacjami oraz marcepanem. Te pyszne bakaliowe bułeczki z marcepanem wprowadzające w świąteczny nastrój upieczone na podstawie tego przepisu.
 85 g suszonych żurawin 
 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
30 g kandyzowanej skórki cytrynowej
30 g rodzynek 
4 łyżki likieru pomarańczowego
4 łyżki likieru pomarańczowego
550 g mąki pszennej 
 14 g suszonych drożdży 
 85 g cukru pudru
 85 g masła 
 1/2 łyżeczki cynamonu 
 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
 szczypta soli 
 skórka z 1 pomarańczy 
 3 łyżki konfitury pomarańczowej
 1 jajko 
 250 ml mleka 
 300 g masy marcepanowej 
 25 g pistacji 
1 łyżka oleju
W misce wymieszać suszoną żurawinę, skórki cytrusowe i rodzynki z likierem pomarańczowym, zostawić do wchłonięcia. Wymieszać mąkę, drożdże, cukier puder i przyprawy, dodać sól i miękkie masła i zagnieść. Dodać ciepłe mleko, rozbełtane jajko i wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w 
ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach70x18 centymetrów, na nim rozsmarować konfiturę pomarańczową, rozłożyć równomiernie namoczone bakalie, posiekane pistacje, a w środku
 wzdłuż dłuższego boku należy umieścić marcepanowy wałek. Ciasto zwinąć jak roladę i pociąć ostrym nożem na kawałki, które 
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Wstawić do piekarnika 
nagrzanego do 170º  C i piec je na złoto, przez około 17 minut.
  
150 g cukru pudru 
2 łyżki wody 
2 łyżki pistacji 
Cukier 
puder wymieszać z wodą i gotowym lukrem posmarować bułeczki, posypać posiekanymi pistacjami. 
Świąteczne bogactwo smaku!:)
OdpowiedzUsuńO z pistacjami to taki ful wypas w świątecznym wydaniu , takie bułeczki cenniejsze niż złoto
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Nie zastanawiałabym się chwili i zgarnęła takie dwie do kawki. Albo trzy... :) Szczególnie, że mój Stollen jeszcze leżakuje;)))
OdpowiedzUsuńKamilo! Na widok Twoich buleczek dostalam slinotoku! Wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuję się cudownie, Ty to umiesz wpłynąć na wyobraźnię...:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam marcepan, a takie bułeczki to dla mnie rozkosz dla oczu i zapewne węchu!
OdpowiedzUsuńJakie one są cudowne! aż zgłodniałam, tak bardzo!
OdpowiedzUsuńPiękne.
Jakie śliczne ! Idealne zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie. Uwielbiam wypieki z marcepanem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. W sam raz dla takiej fanki marcepanu, jak ja :))
OdpowiedzUsuńRany julek, cudne buleczki Kamilo, a juz myslalam ze doskonale drozdzowe znam, lecz te powalaja nadzieniem! Dobrych Swiat Ci zycze i Naj w Nowym Roku :*
OdpowiedzUsuńmam obłęd w oczach, a jeszcze ich nawet nie jadałam. Strach pomysleć, gdybym je spróbowała.
OdpowiedzUsuńBaaaardzo apetycznie !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńU mnie bedzie w tym roku cos podobnego, choc wciaz nie zdecydowalam, czy w formie strucli, czy jednak buleczek... Piekne sa w Twoim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdezcnie!