Pigwę umyć, obrać i usunąć pestki, pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sok z cytryny i dusić na małym ogniu do momentu, aż będzie miękka. Dodać cukier i nadal gotować, często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kawałki pigwy ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać syropem, słoiki zakręcić wygotowanymi pokrywkami i
zostawić do ostudzenia.
poniedziałek, 2 grudnia 2013
pigwa w syropie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
I chyba jednak w Polsce nie doceniana;-) Ja oprócz nalewki nie piłam i nie jadłam inaczej;-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, niedoceniana, a szkoda, jest taka dobra. A naleweczkę też mam :) Pozdrawiam
Usuńale cudo! wyglada mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńchętnie bym wypróbowała!:)
OdpowiedzUsuńPrzysiadam się do tej herbatki z pigwą:)
OdpowiedzUsuńOch, pigwa mniam ! :)
OdpowiedzUsuń