Pyszne
 połączenie brokułów, ziemniaków, czosnku i kremowego sera Gorgonzola w prostej do przygotowania jedwabistej zupie. Krem brokułowy z Gorgonzolą to bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki sposób na posiłek. 
400 g ziemniaków
400 g brokułów 
1000 ml bulionu
1 łyżka oliwy
1 cebula 
2 ząbki czosnku
100 g Gorgonzoli
sól 
pieprz 
natka pietruszki 
W
 garnku na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut , na małym 
ogniu często mieszając. Wlać wywar, całość zagotować, gotować około 10 minut. Dodać różyczki brokułów, gotować, aż zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem, dodać ser, całość zagotować i mieszać, aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zupę podawać posypaną natką pietruszki. 
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolorek ta zupka :)
OdpowiedzUsuńZupka, pyszna zupka
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem czosnku i gorgonzoli pycha!
OdpowiedzUsuńKolory piękne. :)
Aromatyczna i pyszna musiała być:-) Jak wiosenna:-)
OdpowiedzUsuńjuż sobie wyobrażam jej smak:) poezja!
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie :) mniami!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy- kremy. Z gorgonzolą jeszcze nie jadłam,ale przy najbliższej okazji wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńAle aksamitna! już jakiś czas temu podpatrzyłam u Matki Polki podobną zupę i wciąż czekam by ją popełnić, wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuń