Kakaowy, kruchy spód, sernik o waniliowym aromacie, delikatna masa z mascarpone i śmietany połączona z musem żurawinowym składa się na doskonałe ciasto. Sernik z musem żurawinowym, jest delikatny i bardzo smaczny, można go przygotować w tortownicy i podać jako mini torcik.
120 g mąki pszennej
90 g masła
60 g cukru pudru
15 g kakao
15 ml wody
szczypta soli
90 g masła
60 g cukru pudru
15 g kakao
15 ml wody
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut. Blachę ze spodem wyjąć.
1000 g twarogu sernikowego
150 g kwaśnej śmietany
150 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
25 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki pszennej
szczypta soli
150 g kwaśnej śmietany
150 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
4 jajka
25 g mąki ziemniaczanej
25 g mąki pszennej
szczypta soli
W misce utrzeć jajka z cukrami. Cały czas ucierając dodawać kolejno twaróg oraz śmietanę. Na samym końcu dodać do masy mąki i ubić. Na spodzie równomiernie wyłożyć masę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Sernik ostudzić.
300 g żurawin
100 g cukru
100 g cukru
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka żelatyny
W garnuszku umieścić żurawinę, cukier oraz skórkę startą z pomarańczy, całość zagotować. Gotować kilka minut, aż żurawiny zmiękną. Masę zdjąć z palnika, przetrzeć przez sitko, a do powstałego musu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, przestudzić.
250 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
90 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
2 łyżeczki żelatyny
25 ml wody
250 ml śmietany do ubijania
90 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
2 łyżeczki żelatyny
25 ml wody
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody, przestudzić. W misce ubić mascarpone ze śmietaną i cukrami na puszystą masę. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Na ciasto równomiernie wyłożyć masę. Na masę wyłożyć wystudzony mus żurawinowy, łyżką zrobić esy floresy. Całość schłodzić przed podaniem.
Ale pyszny sernik. Bardzo chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńOjej, jaka piękna i smakowita wersja sernika, te żurawiny ,ach Kamilka
OdpowiedzUsuń