Puszyste i bardzo wilgotne ciasto na kwaśnej śmietany z owocami, aromatyzowane skórką cytrynową. Ciasto na kwaśnej śmietanie z porzeczkami, jest szybkie do przygotowania, a do upieczenia można użyć mrożonych owoców.
200 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
330 g kwaśnej śmietany
160 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
200 g czarnych porzeczek
330 g kwaśnej śmietany
160 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
200 g czarnych porzeczek
W misce utrzeć jajka z cukrem i śmietaną, na jasną i puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem wymieszać. Masę przelać do formy keksowej wysmarowanej masłem i wyspanej mąką, na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 60 minut, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.
160 g cukru pudru
sok z 1/4 cytryny
sok z 1/4 cytryny
Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Naprawdę piękne i ciekawe ciasto. Ma niesamowitą ilość cukru, ale cukier to radość?
OdpowiedzUsuńMój Blog: kurk-winkel
Z porzeczkami to na bank pyszne, a ciasta na śmietanie są mega pyszne bo wilgotne
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Porzeczki i lukier to świetne połączenie.
OdpowiedzUsuń