codzienność

poniedziałek, 26 kwietnia 2021

ciasto na kwaśnej śmietanie z porzeczkami


Puszyste i bardzo wilgotne ciasto na kwaśnej śmietany z owocami, aromatyzowane skórką cytrynową. Ciasto na kwaśnej śmietanie z porzeczkami, jest szybkie do przygotowania, a do upieczenia można użyć mrożonych owoców.

200 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
330 g kwaśnej śmietany
160 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
200 g czarnych porzeczek


W misce utrzeć jajka z cukrem i śmietaną, na jasną i puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem wymieszać. Masę przelać do formy keksowej wysmarowanej masłem i wyspanej mąką, na wierzchu równomiernie rozłożyć porzeczkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 60 minut, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche.

160 g cukru pudru
sok z 1/4 cytryny

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

3 komentarze:

  1. Naprawdę piękne i ciekawe ciasto. Ma niesamowitą ilość cukru, ale cukier to radość?

    Mój Blog: kurk-winkel

    OdpowiedzUsuń
  2. Z porzeczkami to na bank pyszne, a ciasta na śmietanie są mega pyszne bo wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto. Porzeczki i lukier to świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect