Babka z dodatkiem mleka skondensowanego, to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Babka jest wilgotna i puszysta i ma lekko karmelowy smak. Babka na mleku skondensowanym z czarnymi porzeczkami urzeka smakiem a podana do kawy smakuje każdemu.
160 g mleka skondensowanego słodzonego
200 g masła
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g czarnej porzeczki
200 g masła
4 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g czarnej porzeczki
W misce utrzeć masło z mlekiem i solą na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia delikatnie wmieszać do masy. Na samym końcu wmieszać do masy owoce. Masę przelać do formy babkowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
200 g cukru pudru
30 ml wody
30 ml wody
Ostudzoną babkę posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.
Wspaniała i baba i te formy , Wow!
OdpowiedzUsuńBabka mniam. Ale formy cudeńko!
OdpowiedzUsuń