Proste maślane ciasto ucierane z warstwą rabarbaru tworzy wspaniałą kompozycję. Wilgotny placek z rabarbarem wspaniale nadaje się na majowe podwieczorki.
140 g mąki pszennej
110 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
150 g cukru pudru
3 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
110 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
150 g cukru pudru
3 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce utrzeć żółtka z cukrem i solą na puszysty krem. W misce utrzeć masło do białości, dodać utarte z cukrem żółtka, mąki, jajko, proszek do pieczenia i całość utrzeć. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
450 g rabarbaru
cukier puder
cukier puder
Na masie ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut. Ciasto ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.
Ciasta z rabarbarem są w deseczkę ,a te to takie przepysznie się prezentujące
OdpowiedzUsuń