Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem, upieczone na podstawie przepisu z magazynu "Hjemmets bedste mad" jest pyszne, to wspaniałe słodko - kwaśne połączenie masy marcepanowej z rabarbarem w ucieranym cieście. Ciasto jest miękkie i bardzo wilgotne, idealne smakuje jedzone jeszcze na ciepło, doskonałe też następnego dnia.
4 jajka
100 g cukru
200 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
250 g masy marcepanowej
W misce ubić jajka z cukrem i masą marcepanową na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać na zmianę stopione i ostudzone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ubić. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
350 g rabarbaru
cukier puder
cukier puder
Na masie ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut. Ciasto ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.
Rozkoszne!
OdpowiedzUsuńMuszę je upiec. Bardzo mnie pociąga marcepan z rabarbarem...