Smakowita beza z chrupiącym wierzchem i delikatnym piankowym wnętrzem, podana z kremem przygotowanym z kremowego serka o cytrynowym aromacie, udekorowana sezonowymi owocami oraz wspaniałymi kwiatami pięknej akacji. Beza z owocami i kwiatami akacji, jest smaczna i idealna na wiosenne podwieczorki, doskonała by wykorzystać kwitnące kwiaty akacji. Inne akacjowe przepisy znajdziecie tutaj.
8 białek
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Do masy dodać sok z cytryny oraz mąkę i ubić. Masę wyłożyć w kształcie okręgu, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 130º C i piec 5 minutach, po czym zmniejszyć temperaturę do 100º C i piec jeszcze 60 minut. Bezę wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
200 g kremowego serka
80 g cukru pudru
1/2 cytryny
W misce wymieszać serek z cukrem, sokiem oraz skórką startą w cytryny.
100 g truskawek
100 g borówki amerykańskiej
kwiaty akacji
cukier puder
Bezę umieścić na talerzu, posypać cukrem pudrem, na górę wyłożyć krem, udekorować owocami oraz kwiatami akacji.
Wspaniała!
OdpowiedzUsuńChyba zjadłabym całą...
Wieki nie jadłam bezy. Twoja zapowiada się cudnie i też tak wygląda. Genialne zdjęcia. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuń