codzienność

środa, 23 maja 2018

beza z owocami i kwiatami akacji


Smakowita beza z chrupiącym wierzchem i delikatnym piankowym wnętrzem, podana z kremem przygotowanym z kremowego serka o cytrynowym aromacie, udekorowana sezonowymi owocami oraz wspaniałymi kwiatami pięknej akacji. Beza z owocami i kwiatami akacji, jest smaczna i idealna na wiosenne podwieczorki, doskonała by wykorzystać kwitnące kwiaty akacji. Inne akacjowe przepisy znajdziecie tutaj.

8 białek 
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
 
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Do masy dodać sok z cytryny oraz mąkę i ubić. Masę wyłożyć w kształcie okręgu, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 130º C i piec 5 minutach, po czym zmniejszyć temperaturę do 100º C i piec jeszcze 60 minut. Bezę wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. 


200 g kremowego serka
80 g cukru pudru
1/2 cytryny

W misce wymieszać serek z cukrem, sokiem oraz skórką startą w cytryny.

100 g truskawek
100 g borówki amerykańskiej
kwiaty akacji
cukier puder

Bezę umieścić na talerzu, posypać cukrem pudrem, na górę wyłożyć krem, udekorować owocami oraz kwiatami akacji.

2 komentarze:

  1. Wspaniała!
    Chyba zjadłabym całą...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam bezy. Twoja zapowiada się cudnie i też tak wygląda. Genialne zdjęcia. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.