Prosta i pyszna do przygotowania wiosenna zupa szparagowa, która dzięki dodatkowi ziemniaków jest bardzo kremowa i jedwabista. Zupa ziemniaczano - szparagowa, doskonale smakuje się poda się do niej grillowane szparagi.
500 g zielonych szparagów
3 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
600 ml bulionu
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, poddusić kilka minut, na małym ogniu często mieszając. Wlać bulion, całość zagotować, gotować około 15 minut. Dodać obrane i pokrojone na kawałki szparagi i całość gotować jeszcze kilka minut, aż szparagi zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Mmm kremowa pyszka. Wszystkiego smacznego!
OdpowiedzUsuńLuuubię. :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym...
OdpowiedzUsuńZupa wygląda pyyyyysznie!