Rabarbarowe tiramisu w bardzo lekkiej wersji, bez żółtek, śmietany kremówki czy też mascarpone. Biszkopty w deserze moczone są w soku rabarbarowym, krem przygotowany został na bazie kremowego serka i w jednej części połączony z rabarbarową masą. Rabarbarowe tiramisu to cudowny, wiosenny, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach deser.
350 g rabarbaru
100 g cukru
20 ml wody
Do garnka włożyć pokrojony na części rabarbar, wlać wodę, dodać cukier i całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Masę rabarbarową wyłożyć na sitko, by oddzielić od niej sok. Sok zachować.
200 g kremowego serka
80 g cukru pudru
1 cytryna
2 łyżki ekstraktu waniliowego
W mice ubić ser z cukrem, sokiem i skórką startą z cytryny oraz ekstraktem waniliowym. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać odsączony rabarbar i wymieszać.
10 podłużnych biszkoptów
Biszkopty podzielić na dwie części. Na dnie każdego naczynia do deseru ułożyć warstwę biszkoptów umoczone w soku rabarbarowym. Na warstwie biszkoptów wyłożyć warstwę serową. Następnie warstwę biszkoptów maczanych w soku rabarbarowym. Na warstwie biszkoptów wyłożyć masę serowo - rabarbarową. Na wierzchu wylać pozostały sok. Deser schłodzić przed podaniem.
Pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńZgarniam wszystko!!!
Pyszna i jaka prosta propozycja🙂
OdpowiedzUsuń