W majowej piekarni Amber bardzo wiosenny chleb śródziemnomorski owsiano - żytni na podstawie przepisu od Bogutyn Młyn. Chleb jest wilgotny, napakowany ziarnami i suszonymi pomidorami i bardzo aromatyczny za sprawą ziół. Ten pyszny chleb bardzo łatwo przygotować, bo wystarczy tylko wymieszać składniki, dać mu czas na wyrośnięcie, a potem można cieszyć się jego wspaniałym smakiem.
100 g zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej 2000
200 ml wody
Całość wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej do 5 godzin.
cały zakwas
340 g mąki owsianej
340 g mąki żytniej 720
2 łyżeczki soli
700 ml wody
2 łyżeczki czarnuszki
20 g suszonych pomidorów
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki tymianku
100 g pestek dyni
120 g siemienia lnianego
340 g mąki owsianej
340 g mąki żytniej 720
2 łyżeczki soli
700 ml wody
2 łyżeczki czarnuszki
20 g suszonych pomidorów
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki tymianku
100 g pestek dyni
120 g siemienia lnianego
Po tym czasie w misce połączyć zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszać i przełożyć do foremek, odstawić do wyrośnięcia. Piec chleby najpierw w piekarniku nagrzanym do 250º C przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200º C i piec jeszcze 45 minut. Chleby wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Chleb śródziemnomorski owsiano - żytni na blogach:
Chleb śródziemnomorski owsiano - żytni na blogach:
Śliczny!
OdpowiedzUsuńMyślę, że mniejsza ilość pomidorów wyszła mu na dobre. ;)
Wspaniały chlebuś. Mój jest bardzo napakowany dodatkami ale jest pyszny. Dziękuje za wspólne pieczenie 😃
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :0 Mnie ten chleb zachwycił swoim smakiem :) pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńchleb wspaniały, a zdjęcia super!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie:)
Piękny i prawdziwie sródziemnomorski!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zmniejszyłam ilość dodatków...
Dziękuję za majowe pieczenie!
Ładny. Chyba muszę go powtórzyć z pomidorami suszonymi, bo tego u mnie zabrakło.
OdpowiedzUsuńBardzo udany ten Twój "napakowany" chleb. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKamilko cudny. Nie to co mój:-(
OdpowiedzUsuń