codzienność

piątek, 18 maja 2018

torcik rabarbarowy


Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt przełożony bitą śmietaną z dodatkiem masy rabarbarowej aromatyzowanej ziarnem tonki, udekorowany wiosennymi kwiatami jest przepyszny. Torcik rabarbarowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na majowe uroczystości rodzinne i zasmakuje każdemu.


5 jajek
150 g cukru
90 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli


Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na trzy części.


500 g rabarbaru
150 g cukru
30 ml wody
1/2 ziarenka tonki

 
Do garnka włożyć pokrojony na części rabarbar, wlać połowę ilości wodę, dodać cukier oraz starte na tarce ziarenko tonki. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie całość zmiksować, ostudzić. Masę podzielić na dwie części.


3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody 

 
W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. Jedną część masy rabarbarowej wymieszać z połową ilości rozpuszczonej żelatyny. Drugą zachować do kremu.


350 ml śmietany do ubijania
80 g cukru pudru
120 ml wody
2 łyżki spirytusu
sok z 1 cytryny 


W misce ubić śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać jedną część masy rabarbarowej oraz pozostałą żelatynę i ubić. W naczyniu wymieszać spirytus i sok z cytryny z przegotowaną wodą. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości masy rabarbarowej i 1/3 ilości ubitej śmietany, położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostałą masę rabarbarową, na niej 1/3 ilość śmietany. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostałą śmietanę rozsmarować na wierzchu i bokach toru, przyozdobić. Torcik schłodzić przed podaniem.

1 komentarz:

  1. Tzn . rozpusta w biały dzień :)Torcik jak malowany p.s aj jak modelka słodka , na równi z torcikiem , nie , słodsza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.