Drożdżowe zawijane chlebki z wiosennym pesto są wspaniałe, dowodem na to jest chleb drożdżowy z pesto albo chleb z pesto z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem twardego koziego sera. Tym razem bułeczki z nadzieniem z pesto, które przytulone obok siebie tworzą chlebek. Takie kawałki łatwo oderwać i zajadać. Odrywany chlebek z czosnkiem niedźwiedzim jest pyszny i bardzo aromatyczny.
650 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
400 ml wody
75 ml oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
400 ml wody
75 ml oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
W misce wymieszać drożdże z letnią wodą i cukrem, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dodać mąkę, olej oraz sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na duży kwadrat. Ciasto równomiernie posmarować pesto, a następnie pokroić na mniejsze prostokąty. Prostokąty składać na pół i układać w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Foremkę przykryć i odstawić do wyrastania na około godzinę. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 35 minut, aż się zrumieni.
Taki chlebuś to bardzo smakowita rzecz!
OdpowiedzUsuńOderwałabym z niego sporo...
A na ile porcji? Czy mozna swieze drozdze?
OdpowiedzUsuńJustak, ja podzieliłam na 9 porcji i oczywiście można zamienić drożdże na świeże, myślę, że 45 g będzie wystarczające :) Pozdrawiam
Usuń