Kruche ciasteczka z lemon curd są bardzo aromatyczne, chrupiące i pyszne. Krem doskonale równoważy słodkość ciasteczek, a po upieczeniu robi się trochę galaretkowaty, nie przypala się i nie zmienia koloru, idealnie przylega do ciastek. Ciasteczka upieczone według przepisu z Woman's Day dzięki masie są bardzo słoneczne, idealne by rozświetlić pochmurny i zimny dzień.
260 g mąki pszennej
180 g masła
70 g cukru pudru
50 g cukru
1 jajko
skórka z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g lemon curd
Utrzeć masło z cukrami na kremową, puszystą masę, dodać jajko, skórkę, ekstrakt, sok z cytryny i starannie wymieszać. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć kulki i pośrodku każdego ciasteczka zrobić dołek zakrętką od butelki, dołeczki wypełnić porcjami kremu. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 15 minut. Ciasteczka studzić na kratce.
Przepiękne te foty Kamilka :) A ciasteczka takie przez duże ,,C" , takie mercedesy
OdpowiedzUsuńSłodziaśne. Chrupnęłabym, bo u mnie wciąż tylko te brzydkie i te brzydkie;)
OdpowiedzUsuńŚliczne maleństwa :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je:-)
OdpowiedzUsuń