Cytrynowy krem używany jako dodatek do owoców w pucharkach, polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek lub tart. Lemon curd to coś pomiędzy słodkim, cytrynowym masłem, budyniem i konfiturą. Curd zawiera dużo owocowego soku i startej skórki z cytryny, dodatek masła powoduje, że krem jest aksamitny, delikatny i kremowy.
2 cytryny
160 g cukru
50 g masła
Do miski wbić jajka i żółtko, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem przełożyć do wyparzonego słoiczka i zamknąć.
Uwielbiam! Mogę go jeść łyżeczkami :))
OdpowiedzUsuńNie robiłam sama, ale Alucha mi kiedyś sprezentowała i było pycha:) A Twój jaki ma piękny kolor:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, a twoje zdjęcia takie soczyste ,słoneczne , piękne
OdpowiedzUsuń