poniedziałek, 19 sierpnia 2013

serowe knedle z jagodami


Przepyszne knedle z dodatkiem kremowego serka i mąki o aromacie cytryny, nadziane leśnymi jagodami, które doskonale smakują jeśli poda się do nich śmietanę lub zrumienioną na maśle bułkę tartą. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania, należy jednak pozwolić mu odpocząć, zanim zacznie się z niego formować kluski. Serowe knedle z jagodami inspirowane przepisem z czasopisma "Land Ideen. Sommer Küche" znalazłam u Majki.


500 g kremowego twarożku
300 g mąki pszennej 

120 g masła
2 jajka
skórka z 1 cytryny

sól
 250 g jagód
śmietana


Zmiksować miękkie masło ze skórką z cytryny, dodać jajka, ser, mąkę i wymieszać, aż powstanie gęste ciasto, odstawić je na 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i uformować z niego dwa wałki, które należy obtoczyć w mące. Każdy wałek ciasta pokroić na 12 kawałków, następnie z każdego formować placuszek, następnie nakładać po łyżeczce jagód, zlepić i formować kulki. Knedle gotować partiami w dużej ilości posolonego wrzątku, około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek, podawać ze śmietaną. 

5 komentarzy:

  1. o ranyyy ale boskie:) a ja o takich właśnie marzę:) tylko jagód już brak..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, a u nas jeszcze są, wyjątkowo długo w tym roku :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kamilo, te serowe do mnie przemawiają, bo do ziemniaczanych boję się
    podchodzić;-)Smakowite!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. JUż u Majki sobie narobiła smaku na te kluchy. Teraz nie mam wyjscia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie knedelki! Boskie no!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect