Przepyszne knedle z dodatkiem kremowego serka i mąki o aromacie cytryny, nadziane leśnymi jagodami, które doskonale smakują jeśli poda się do nich śmietanę lub zrumienioną na maśle bułkę tartą. Ciasto jest bardzo szybkie do przygotowania, należy jednak pozwolić mu odpocząć, zanim zacznie się z niego formować kluski. Serowe knedle z jagodami inspirowane przepisem z czasopisma "Land Ideen. Sommer Küche" znalazłam u Majki.
500 g kremowego twarożku
300 g mąki pszennej
120 g masła
2 jajka
skórka z 1 cytryny
sól
250 g jagód
śmietana
Zmiksować miękkie masło ze skórką z cytryny, dodać jajka, ser, mąkę i wymieszać, aż powstanie gęste ciasto, odstawić je na 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i uformować z niego dwa wałki, które należy obtoczyć w mące. Każdy wałek ciasta pokroić na 12 kawałków, następnie z każdego formować placuszek, następnie nakładać po łyżeczce jagód, zlepić i formować kulki. Knedle gotować partiami w dużej ilości posolonego wrzątku, około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek, podawać ze śmietaną.
500 g kremowego twarożku
300 g mąki pszennej
120 g masła
2 jajka
skórka z 1 cytryny
sól
250 g jagód
śmietana
Zmiksować miękkie masło ze skórką z cytryny, dodać jajka, ser, mąkę i wymieszać, aż powstanie gęste ciasto, odstawić je na 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na omączony blat i uformować z niego dwa wałki, które należy obtoczyć w mące. Każdy wałek ciasta pokroić na 12 kawałków, następnie z każdego formować placuszek, następnie nakładać po łyżeczce jagód, zlepić i formować kulki. Knedle gotować partiami w dużej ilości posolonego wrzątku, około 10 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek, podawać ze śmietaną.
o ranyyy ale boskie:) a ja o takich właśnie marzę:) tylko jagód już brak..
OdpowiedzUsuńAntenka, a u nas jeszcze są, wyjątkowo długo w tym roku :) Pozdrawiam
UsuńKamilo, te serowe do mnie przemawiają, bo do ziemniaczanych boję się
OdpowiedzUsuńpodchodzić;-)Smakowite!:-)
JUż u Majki sobie narobiła smaku na te kluchy. Teraz nie mam wyjscia ;-)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie knedelki! Boskie no!:)
OdpowiedzUsuń