Chociaż ta kombinacja może brzmieć dość nieprawdopodobnie, to zapewniam, że jest fantastyczna: z jednej strony słonawo - pikantna z drugiej zaś owocowo - odświeżająca. Możesz ją zredukować do absolutnego minimum, podając jedynie półmisek z pokrojonym
w kostkę arbuzem, posypanym fetą, miętą i pokropionym sokiem z limonki.
Ale przygotowanie pełnej wersji tej sałatki jest zupełnie niekłopotliwe.
Wierz mi, że jeśli raz ją przyrządzisz, zagości już na stałe na Twym stole.
w kostkę arbuzem, posypanym fetą, miętą i pokropionym sokiem z limonki.
Ale przygotowanie pełnej wersji tej sałatki jest zupełnie niekłopotliwe.
Wierz mi, że jeśli raz ją przyrządzisz, zagości już na stałe na Twym stole.
Nigella Lawson
Lato w kuchni przez okrągły rok
Pyszna i odświeżająca sałatka z arbuza z fetą i oliwkami doskonale smakuje podana w ciepły, słoneczny dzień.
1 mała czerwona cebula
2 − 4 limonki, zależnie od soczystości
1500 g słodkiego, dojrzałego arbuza
250 g sera feta
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżej mięty, posiekanej
3 − 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
100 g drylowanych czarnych oliwek
czarny pieprz
Obierz, przekrój na pół cebulę i pokrój ją w cienkie półplasterki. Przełóż ją do płaskiej małej miski i wlej sok z limonek, żeby cebula zmieniła zabarwienie na przeźroczystoróżowe i straciła piekącą ostrość. Dwie limonki powinny wystarczyć, ale po przekrojeniu ich na pół może okazać się, że dysponujesz owocami wysuszonymi i mało soczystymi. W takim przypadku użyj ich więcej. Arbuz obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na czterocentymetrowe trójkątne kostki. Fetę pokrój na kawałki o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej, szerokiej i płytkiej miski. Poodrywaj listki pietruszki od łodygi i wrzuć do miski razem z posiekaną miętą. Na wierzch sałatki wyłóż pięknie zaróżowioną cebulę, dodaj oliwę i oliwki, po czym, posługując się dłońmi, bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, uważając, by nie pokruszyć fety ani arbuza. Na koniec posyp świeżo zmielonym pieprzem. Spróbuj czy nie trzeba jeszcze dodać soku z limonek. Hava Nagila! Oto smak słońca znad Tel Awiwu!
Bardzo smaczne zestawienie. Robię podobną, jest idealna na upały.
OdpowiedzUsuńznakomite połączenie:) eksperymentowałam kiedyś, pyszota! dodałam jedynie jeszcze trochę świeżych malin;)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wyglada bardzo lekko i smacznie :)
OdpowiedzUsuń...nie musisz mnie dłużej namawiać :)
OdpowiedzUsuńCodziennie się zażerałam w Grecji taka sałatką. Jeszcze wszystko układałam na olbrzymiej rukoli, fetę kroiłam w plastry z takich ogromnych bloków...Pycha:-)
OdpowiedzUsuńesencja lata, piękna
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie arbuza z fetą :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, tak świeżo i letnie, aż chce się polizac ekran !!
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Jedna z moich ulubionych letnich sałatek.
OdpowiedzUsuńPiękna!
Miammmm