niedziela, 18 sierpnia 2013

bezglutenowa tarta z kremem cytrynowym i borówkami


Bardzo uniwersalne kruche ciasto bezglutenowe, które jest idealne na babeczki lub spód do tarty, nadziany ulubionym kremem domowej roboty i owocami lata. Bezglutenowa tarta z kremem cytrynowym i borówkami doskonale smakuje nie tylko osobą na diecie. Cytrynowy krem z tego przepisu pasuje do tarty a borówkę można zastąpić każdym letnim, ulubionym owocem. 


2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki z tapioki
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
100 g masła
sól 

Posiekać razem mąki z masłem, cukrem i szczyptą soli, dodać jajko i zagnieć spójne ciasto. Ciasto wywałkować w formie do tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni.


1 1/2 szklanki lemon curd
250 g borówki amerykańskiej
cukier puder


Na ostudzony spód do tarty wyłożyć krem cytrynowy, na nim ułożyć borówkę, całość oprószyć cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. wielki plus za borówki, które ostatnio same wcinam bez ustanku.

    OdpowiedzUsuń
  2. przydałyby się takie pyszności do niedzielnej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. owoce wyglądają niczym zamrożone - pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam ciasteczka upieczone z lemon curd i były wspaniałe - a jak to jest w zwiększonej ilości - to dopiero musiało smakować...:-) Bardzo fajna forma do tarty:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. własnie sobie przypomniałam, że w lodówce ma borówki. YUPI !!! :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect