Bardzo uniwersalne kruche ciasto bezglutenowe, które jest idealne na babeczki lub spód do tarty, nadziany ulubionym kremem domowej roboty i owocami lata. Bezglutenowa tarta z kremem cytrynowym i borówkami doskonale smakuje nie tylko osobą na diecie. Cytrynowy krem z tego przepisu pasuje do tarty a borówkę można zastąpić każdym letnim, ulubionym owocem.
2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki z tapioki
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
100 g masła
sól
1 1/2 szklanki lemon curd
250 g borówki amerykańskiej
cukier puder
250 g borówki amerykańskiej
cukier puder
Na ostudzony spód do tarty wyłożyć krem cytrynowy, na nim ułożyć borówkę, całość oprószyć cukrem pudrem.
wielki plus za borówki, które ostatnio same wcinam bez ustanku.
OdpowiedzUsuńCudna i kusząca!
OdpowiedzUsuńprzydałyby się takie pyszności do niedzielnej kawki:)
OdpowiedzUsuńowoce wyglądają niczym zamrożone - pięknie!
OdpowiedzUsuńJadłam ciasteczka upieczone z lemon curd i były wspaniałe - a jak to jest w zwiększonej ilości - to dopiero musiało smakować...:-) Bardzo fajna forma do tarty:-)
OdpowiedzUsuńwłasnie sobie przypomniałam, że w lodówce ma borówki. YUPI !!! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda