Paella według źródła to potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami zwanej paellera. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano. Do przygotowania dania powinno się używać średnioziarnistego ryżu, który wchłonie należycie soki i aromaty, nie powinien być jednak zbyt mocno rozgotowany. Przyprawą zapewniającą potrawie charakterystyczną żółtą lub pomarańczową barwę jest szafran, z warzyw przeważnie dodaje się pomidory, groszek, fasolę i paprykę, ponadto dodaje się oliwę, wodę i wino. Danie przygotowuje się, dodając ryż do podsmażonych składników i gotując tak długo, aż wchłonie płyny, ryżu po dodaniu nie powinno się mieszać. Nie należy zjadać potrawy od razu po zdjęciu jej z ognia, powinna ona chwilę stygnąć, wtedy składniki lepiej przechodzą sobą nawzajem. Doskonała hiszpańska paella z owocami morza przygotowana według tego przepisu z krewetkami, małżami, kalmarami oraz ośmiorniczkami z papryką i groszkiem, aromatyzowana szafranem, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz winem, podana z natką pietruszki.
250 g ryżu do risotto
400 g owoców morza
1 czerwona papryka
400 g owoców morza
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
6 ząbków czosnku
1/2 szklanki groszku
1/4 szklanki oliwy
1 cebula
6 ząbków czosnku
1/2 szklanki groszku
1/4 szklanki oliwy
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2 szczypty szafranu
sól
2 szczypty szafranu
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
Szafran zalać odrobiną gorącej wody. Na patelnie wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i połowę oliwy, by nabrała aromatu, gdy stanie się gorące, dodać cebulę pokrojoną w piórka i przesmażyć krótko, dodać paprykę pokrojoną w paseczki, krótko smażyć i przełożyć do miski. Na patelnię wlać pozostałą oliwę i dodać ryż, przesmażyć, aż nabierze blasku, nie przerywając dodać z powrotem warzywa, owoce morza, groszek, posiekaną natkę pietruszki, wodę z szafranem, sok z cytryny, wino oraz sól i pieprz do smaku. Całość zamieszać i gotować na małym ogniu, podlewając wodą, aż ryż stanie się miękki i wchłonie płyny. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Pyszna,uwielbiam!
OdpowiedzUsuńW Hiszpanii co dom,to inna paella.
Najczęściej ma też w składzie pomidory.
A po zdjęciu z ognia wstawia się ją tam do pieca na kilka minut.
ale kolory! moc:) wspaniałe
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką owoców morza, ale w Hiszpanii jadłam paellę z mięsem z królika (kurcze, chyba był to królik...) i mówili, że taka właśnie jest tradycyjna ;). Pyszna była!
Kurcze, mogę tak troszeczkę na spróbowanie?;-)
OdpowiedzUsuńCudowne kolory. Całe wieki nie robiłam paelli. Koniecznie muszę ją powtórzyć :)
OdpowiedzUsuń