Doskonałe połączenie mocno kruchego ciasta z brzoskwiniami o aromacie wanilii, zatopionymi w dżemie pomarańczowym z dodatkiem płatków migdałowych. Te proste do przygotowania ciasto z brzoskwiniami i migdałami dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 5.
400 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
4 żółtka
sól
Posiekać razem mąkę, masło, cukier i szczyptę soli, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w formie wyłożonej papierem do pieczenia wywałkować ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10 minut.
200 g dżemu pomarańczowego
500 g brzoskwiń
3 łyżki dżemu morelowego z wanilią
50 g płatków migdałowych
Na podpieczonym cieście równomiernie rozsmarować dżem pomarańczowy i ułożyć brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie na brzoskwiniach rozsmarować dżem morelowy i posypać je płatkami migdałowymi, ciasto piec jeszcze 10 minut, aż migdały ładnie się zezłocą.
fantastyczne:) kocham takie kruche ciacha
OdpowiedzUsuńCudowne. I ten połysk dżemowy.
OdpowiedzUsuńChyba je dziś upiekę, tylko w wersji z nektarynkami. Wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja, chętnie skusiłabym się kawałeczkeim teraz do kawki:-)
OdpowiedzUsuńooo jakie fajne proste ciacho
OdpowiedzUsuńBrzoskwinie + migdały? Większej zachęty nie potrzebuję :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł, sama też niedługo mam zamiar upichcić coś z brzoskwiń :))
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to jest ciasto idealne :) brzoskwinie i migdaly to jest to co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń