codzienność

piątek, 9 sierpnia 2013

ciasto z brzoskwiniami i migdałami


Doskonałe połączenie mocno kruchego ciasta z brzoskwiniami o aromacie wanilii, zatopionymi w dżemie pomarańczowym z dodatkiem płatków migdałowych. Te proste do przygotowania ciasto z brzoskwiniami i migdałami dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 5.


400 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
4 żółtka

sól 

Posiekać razem mąkę, masło, cukier i szczyptę soli, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w formie wyłożonej papierem do pieczenia wywałkować ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10 minut. 


 200 g dżemu pomarańczowego
 500 g brzoskwiń
3 łyżki dżemu morelowego z wanilią
50 g płatków migdałowych 

Na podpieczonym cieście równomiernie rozsmarować dżem pomarańczowy i ułożyć brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie na brzoskwiniach rozsmarować dżem morelowy i posypać je płatkami migdałowymi, ciasto piec jeszcze 10 minut, aż migdały ładnie się zezłocą. 



 

8 komentarzy:

  1. fantastyczne:) kocham takie kruche ciacha

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne. I ten połysk dżemowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba je dziś upiekę, tylko w wersji z nektarynkami. Wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja, chętnie skusiłabym się kawałeczkeim teraz do kawki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo jakie fajne proste ciacho

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzoskwinie + migdały? Większej zachęty nie potrzebuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł, sama też niedługo mam zamiar upichcić coś z brzoskwiń :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie to jest ciasto idealne :) brzoskwinie i migdaly to jest to co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect