czwartek, 15 sierpnia 2013

zapiekanka warzywna z pesto


Zapiekanka z pokrojonych w plasterki sezonowych warzyw smarowanych domowym bazyliowym pesto, ułożonych w naczyniu do zapiekania jest doskonałym pomysłem na obiad lub jako dodatek do mięsa lub ryby. Aromatyzowana bazylią i czosnkiem cukinia, bakłażan, soczyste pomidory, cebula i papryka zapiekane są jeszcze pod warstwą sera mozzarella. W zapiekance warzywnej z pesto można zestawić dowolnie warzywa według smakowych upodobań. Przepis dodaję do akcji Warzywa psiankowate 2013.


1 cukinia
1 bakłażan
2 pomidory
1 papryka
2 cebule
6 łyżek pesto bazyliowego
200 g mozzarelli mini
sól
pieprz
oliwa



Wszystkie warzywa pokroić w plasterki grubości pół centymetra i posmarować pesto. W naczyniu do zapiekania układać warstwami naprzemiennie wszystkie warzywa. Na warzywach ułożyć kulki sera, doprawić i skropić oliwą. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40 minut, aż warzywa zmiękną i wierzch się zrumieni.



6 komentarzy:

  1. też dziś piekę warzywa -cześć na obiad , część na jutrzejszy obiad , a reszta wege pasty
    Twoje Kamilka w tym pięknym naczyniu wyglądają ślicznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zapiekanka, z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ogromnie mi się podoba to naczynko do zapiekania! do warzyw idealne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękne zdjęcia...Są takie słoneczne i takie żywe. Tylko nakładać sobie na talerz i biesiadować;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się upiekła! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uczta nie tylko dla podniebienia, ale też dla naszych oczu! Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect