Orzeźwiający chłodnik z czerwonych porzeczek z pomarańczą, jogurtem i nutką mięty. Czerwone porzeczki są bardzo zdrowe i wyśmienite w smaku jeśli się je upiecze z cukrem oraz sokiem i skórką z pomarańczy i doprawi likierem pomarańczowym oraz świeżą miętą.
1 pomarańcza
400 g jogurtu naturalnego
20 ml likieru pomarańczowego
gałązka mięty
Do naczynia żaroodpornego włożyć porzeczki i zasypać cukrem, dodać skórkę startą z pomarańczy oraz jej sok, zakryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 45 minut. Gdy owoce ostygną, zmiksować je na gładką masę i przetrzeć przez sito. Do masy dodać jogurt, likier i wszystko razem wymieszać, włożyć gałązkę mięty i całość wstawić do lodówki, by chłodnik się schłodził, a całość przeszła aromatem mięty.
porzeczki na działce aż opadają z krzaczka bo nie mam ich do czego wykorzystać :) świetny przepis, wygląda cudownie, piękny kolor, musi smakować niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńjz poproszę! tylko z dokładką :)
OdpowiedzUsuńkupiłaś mnie tym daniem !
OdpowiedzUsuńcudowny chłodnik :)
Chyba wolałabym koktajl lub smoothie;)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPomarzyłam sobie o porzeczkach, patrząc na ten chłodnik...
OdpowiedzUsuńZachwyca cudownym kolorem :)
OdpowiedzUsuń