wtorek, 13 sierpnia 2013

chłodnik z czerwonych porzeczek


Orzeźwiający chłodnik z czerwonych porzeczek z pomarańczą, jogurtem i nutką mięty. Czerwone porzeczki są bardzo zdrowe i wyśmienite w smaku jeśli się je upiecze z cukrem oraz sokiem i skórką z pomarańczy i doprawi likierem pomarańczowym oraz świeżą miętą. 


500 g czerwonych porzeczek
100 g cukru
1 pomarańcza
400 g jogurtu naturalnego
20 ml likieru pomarańczowego
gałązka mięty


Do naczynia żaroodpornego włożyć porzeczki i zasypać cukrem, dodać skórkę startą z pomarańczy oraz jej sok, zakryć naczynie folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 45 minut. Gdy owoce ostygną, zmiksować je na gładką masę i przetrzeć przez sito. Do masy dodać jogurt, likier i wszystko razem wymieszać, włożyć gałązkę mięty i całość wstawić do lodówki, by chłodnik się schłodził, a całość przeszła aromatem mięty.  

7 komentarzy:

  1. porzeczki na działce aż opadają z krzaczka bo nie mam ich do czego wykorzystać :) świetny przepis, wygląda cudownie, piękny kolor, musi smakować niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jz poproszę! tylko z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kupiłaś mnie tym daniem !

    cudowny chłodnik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba wolałabym koktajl lub smoothie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomarzyłam sobie o porzeczkach, patrząc na ten chłodnik...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachwyca cudownym kolorem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect