codzienność

niedziela, 11 sierpnia 2013

bułeczki z jagodami


Jesteśmy jagódki, czarne jagódki,
Mieszkamy w lasach zielonych, zielonych,
Oczka mamy czarne, buźki granatowe,
A sukienki są zielone i seledynowe.

A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
Idziemy na jagody, na jagody,
A nasze czarne serca, czarne serca,
Biją nam radośnie bum tarara bum.


Bułeczki po brzegi wypełnione jagodami, lekkie i bardzo puszyste aromatyzowane skórką cytrynową. Z ciastem doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje. Bułeczki z jagodami są przepyszne, idealne na niedzielne popołudnie. 


360 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru
110 g masła
25 g drożdży
125 ml mleka
skórka z 1 cytryny 
sól


Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i odrobiny cukru przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut w ciepłym miejscu. W misce wymieszać mąkę, cukier i szczyptę soli oraz skórkę z cytryny,  dodać rozczyn i miękkie masło i wyrobić elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.  


150 g jagód
6 łyżeczek cukru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni, wycinać kółka, każde delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po łyżce jagód, posypać cukrem i oprószyć skrobią. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc bułeczki. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180° C, jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoty kolor przez około 15 minut. Studzone bułeczki posmarować lukrem.

8 komentarzy:

  1. I to się nazywa porządny niedzielny podwieczorek! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie nadziane:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wygladają idealnie!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie puchate! Nie ma jak domowej roboty

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzą mi się takie domowe jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka szkoda, że już nie mam jagód.

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne :) mmm i do tego mleko z miodem , mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lato i jagody są the best ! :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect