Smaczna gęsta i pożywna zupa z soczystych pomidorów oraz cukinii, z dodatkiem sezonowych warzyw, doprawiona świeżym tymiankiem. Zupa pomidorowa z cukinią doskonale pachnie i jeszcze lepiej smakuje, przepis dodaję do akacji Warzywa psiankowate 2013.
6 pomidorów
1 cukinia
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
800 ml bulionu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
gałązka tymianku
sól
pieprz
chilli
cukier
1 cukinia
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
800 ml bulionu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
gałązka tymianku
sól
pieprz
chilli
cukier
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, marchew, seler, pietruszkę oraz pora pokrojonego w plasterki, chwilę wszystko smażyć i zalać gorącym bulionem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz tymianek i doprowadzić zupę do wrzenia, gotować całość przez około 30 minut. Następnie zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Przepyszna! Chętnie bym się nią poczęstowała. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym taką zjadła :) Wygląda pięknie
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, piękna zupa. I naczynie piękne! Bolesławieckie? :)
OdpowiedzUsuńAlucha, dziękuję, tak z Bolesławca :) Pozdrawiam weekendowo :)
UsuńBardzo apetycznie pokazana. :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł
OdpowiedzUsuńZawsze mam problem z fotografowaniem zupy, a u Ciebie wygląda pięknie :-) I zupa też extra. Pozdrawiam wieczorowa porą:-)
OdpowiedzUsuńZadziwia mnie na ile sposobów można zrobić pomidorową. Ja chyba też pokombinuję w najbliższym czasie. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa!
OdpowiedzUsuńTyle w niej letniego słońca i upalnych smaków.