sobota, 17 sierpnia 2013

zupa pomidorowa z cukinią


Smaczna gęsta i pożywna zupa z soczystych pomidorów oraz cukinii, z dodatkiem sezonowych warzyw, doprawiona świeżym tymiankiem. Zupa pomidorowa z cukinią doskonale pachnie i jeszcze lepiej smakuje, przepis dodaję do akacji Warzywa psiankowate 2013.


6 pomidorów
1 cukinia
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
1 por
800 ml bulionu
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
gałązka tymianku
sól
pieprz
chilli
cukier

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojoną w kostkę cukinię, marchew, seler, pietruszkę oraz pora pokrojonego w plasterki, chwilę wszystko smażyć i zalać gorącym bulionem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz tymianek i doprowadzić zupę do wrzenia, gotować całość przez około 30 minut. Następnie zupę zmiksować i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

  


9 komentarzy:

  1. Przepyszna! Chętnie bym się nią poczęstowała. Uwielbiam cukinię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym taką zjadła :) Wygląda pięknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, piękna zupa. I naczynie piękne! Bolesławieckie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, dziękuję, tak z Bolesławca :) Pozdrawiam weekendowo :)

      Usuń
  4. Bardzo apetycznie pokazana. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze mam problem z fotografowaniem zupy, a u Ciebie wygląda pięknie :-) I zupa też extra. Pozdrawiam wieczorowa porą:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zadziwia mnie na ile sposobów można zrobić pomidorową. Ja chyba też pokombinuję w najbliższym czasie. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała zupa!
    Tyle w niej letniego słońca i upalnych smaków.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect