piątek, 30 sierpnia 2013

półpłynny sorbet z czerwonej porzeczki


Gładki i bardzo kremowy sorbet z czerwonej porzeczki, z dodatkiem likieru pomarańczowego, który nadaje mu doskonałego smaku i nie pozwala całkowicie zamarznąć. Ten przepyszny półpłynny sorbet z czerwonej porzeczki przygotowany według przepis Nigelli Lawson z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok", dodaję do Akcji lodowej 2013.


750 g czerwonych porzeczek
500 g cukru
1 pomarańcza
70 ml likieru pomarańczowego 

Porzeczki włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cukier oraz skórkę i sok z pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 45 minut, aż owoce zmienią się w delikatny mus. Gdy owoce ostygną, zmiksować je na gładkie puree. Masę przetrzeć przez sito, dodać likier i wymieszać. Przełożyć sorbetową masę do maszynki do lodów i mrozić zgodnie z instrukcją producenta.



5 komentarzy:

  1. deser jak sie patrzy! mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. oczarował mnie:) ale barwa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zostało coś dla mnie? Bajeczny sorbet!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie, smak porzeczek to jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka cudna niespodzianka:-)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect