Gładki i bardzo kremowy sorbet z czerwonej porzeczki, z dodatkiem likieru pomarańczowego, który nadaje mu doskonałego smaku i nie pozwala całkowicie zamarznąć. Ten przepyszny półpłynny sorbet z czerwonej porzeczki przygotowany według przepis Nigelli Lawson z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok", dodaję do Akcji lodowej 2013.
750 g czerwonych porzeczek
Porzeczki włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cukier oraz skórkę i sok z pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 45 minut, aż owoce zmienią się w delikatny mus. Gdy owoce ostygną, zmiksować je na gładkie puree. Masę przetrzeć przez sito, dodać likier i wymieszać. Przełożyć sorbetową masę do maszynki do lodów i mrozić zgodnie z instrukcją producenta.
750 g czerwonych porzeczek
500 g cukru
1 pomarańcza
70 ml likieru pomarańczowego
1 pomarańcza
70 ml likieru pomarańczowego
Porzeczki włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cukier oraz skórkę i sok z pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 45 minut, aż owoce zmienią się w delikatny mus. Gdy owoce ostygną, zmiksować je na gładkie puree. Masę przetrzeć przez sito, dodać likier i wymieszać. Przełożyć sorbetową masę do maszynki do lodów i mrozić zgodnie z instrukcją producenta.
deser jak sie patrzy! mniam.
OdpowiedzUsuńoczarował mnie:) ale barwa!
OdpowiedzUsuńZostało coś dla mnie? Bajeczny sorbet!
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, smak porzeczek to jeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńJaka cudna niespodzianka:-)!
OdpowiedzUsuń