Ciasto jogurtowe z czereśniami jest pyszne, bardzo wilgotne i szybkie do przygotowania. By upiec to smaczne ciasto do kawy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
25 g masła
1 szklanki jogurtu greckiego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
25 g masła
1 szklanki jogurtu greckiego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder
Zmiksować razem jajka z cukrem, dodać jogurt, stopione i ostudzone masło oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć wydrylowane czereśnie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Jestem na wielkie tak !
OdpowiedzUsuńOczarowałaś i kupiłaś mnie tym ciastem :)
pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi :)
Musi być pyszne, jakoś ostatnio nie jadłam czereśni i muszę jeszcze zrobić takie ciasto, zanim się skończą!:)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńJaka szkoda,że czereśni już właściwie nie ma i dopiero za rok...
Kurcze, a ja jeszcze nawet czereśni nie jadłam w tym roku! Ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJogurtowe są pyszne. Miękkie, wilgotne i pachnace. Z czereśniami jeszcze nie robiłam, zwykle z truskawkami, rabarbarem, malinami, porzeczkami.
OdpowiedzUsuńMoże za rok spróbuję z czereśniami. :)
Ciasto marzenie - wyglada pieknie!
OdpowiedzUsuńo kurcze, caisto smakowite tak bardzo, że zamawiam na śniadanie. W tajamnicy powiem, że jadam tylko sniadania na słodko !! :D i się wydało ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Piekłam podobne z truskwakami tuż przed wyjazdem na urlop:-) Pyszne było, zapewne Twoje również:-) Zdjęcia przepiękne:-)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie! no i z moimi ukochanymi czereśniami
OdpowiedzUsuńPiękne ujęcia. Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń