Doskonałe ciasto z soczystymi morelami z dodatkiem mielonych migdałów i orzechów, zrównoważone dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii o cudownym lawendowym aromacie Prowansji. Ciasto orzechowe z morelami i lawendą upieczone z przepisu Yotama Ottolenghi, dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 5 i Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
120 g mielonych migdałów
120 g mielonych orzechów
90 g mąki pszennej
220 g cukru
4 jajka
185 g masła
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
skórka z 1 cytryny
1 1/2 łyżeczki kwiatów lawendy
600 g moreli
W misce utrzeć masło z olejem i cukrem na jasną masę, dodać zmielone migdały, orzechy i ubijać dalej, dodawać kolejno po jednym jajku, wbijać następne wówczas, gdy poprzednie połączy się z pozostałymi składnikami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, wanilię, skórkę z cytryny i łyżeczkę lawendy i wymieszać całość. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i której dno wyłożone jest pergaminem. Wyrównać powierzchnię ciasta i ułożyć na wierzchu połówki moreli, skórką do dołu, tak, by bardzo ściśle do siebie przylegały. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec przez około 70 minut, jeśli ciasto zacznie za bardzo się rumienić, przykryć je folią aluminiową. Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i pozostałymi kwiatami lawendy.
Morele i lawenda to moje ulubione połączenie kwiatów i owoców.
OdpowiedzUsuńwyglada bajecznie :) chetnie bym sprobowala takiego polaczenia :)
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńZamieniłabym morele na inne owoce (nie przepadam), a tak poza tym ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Ottolenghego i wiesz, że przez Ciebie bedą musiała toto zrobić;-)? Kusicielka;-)
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobne (bez lawendy), ale w wersji wegańskiej... Przepis u mnie na blogu. Twoje jest przepięknie podane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda i wyobrażam sobie ten zniewalający smak :)
OdpowiedzUsuńo tak obłędnie wygląda i tak smakuje , bo ma wszystko co kocham morele , orzechy i lawendę
OdpowiedzUsuńJejku,jakie ono jest piękne! cudownie wygląda i musi być pyszne. Mniam:)
OdpowiedzUsuńCudowne. U mnie dzisiaj też lawendowo, ale bez tych wspaniałych dodatków.
OdpowiedzUsuńBosko!
OdpowiedzUsuń