środa, 28 sierpnia 2013

austriackie knedle z morelami


Delikatne knedle z ciasta twarogowego ze świeżą morelą, która została nadziana marcepanem i uprażonym migdałem, gotowane w wodzie z dodatkiem likieru morelowego. Knedle podane w chrupiącej panierce. Marillenknödel, czyli austriackie knedle z morelami, wykonane według przepisu podpatrzonego na Taste of Passion, według receptury ze znanego na cały świat hotelu Sacher w Wiedniu.

3 jajka
120 g masła
150 g kaszy manny
150 g mąki pszennej
500 g twarogu
1/2 laski wanilii
szczypta soli


Zmiksować masła na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, później kaszę mannę, ziarenka z laski wanilii, szczyptę soli i białka. Nadal miksując dodać mąkę i twaróg, miksując, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.


12 moreli
12 migdałów
80 g masy marcepananowej
2 łyżki likieru migdałowego

Migdały obrać i uprażyć na suchej patelni, marcepan wymieszać z likierem. Morele wypestkować i w miejsce pestki włożyć kawałek marcepanu z uprażonym migdałem w środku. Ciasto podzielić na 12 części, i w każdy kawałek włożyć przygotowaną morelę, formując gładką kulkę, zwracając uwagę aby cały owoc był szczelnie zapakowany.  


40 ml likieru morelowego
2 łyżki cukru
sól 

Zagotować wodę ze szczyptą soli, cukrem i likierem, zmniejszyć ogień i gotować knedle około 20 minut, na bardzo małym ogniu, bez wrzenia. 

150 g masła
60 g cukru
20 g cukru z wanilią
300 g bułki tartej
cynamon
cukier puder 

Rozgrzać masło i wsypać bułkę tartą, zrumienić delikatnie, dodać cukry i szczyptę cynamon, ugotowane knedle obtaczać w panierce i podawać gorące posypane cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Kamilo, właśnie mam dziś ochotę na knedle! Przepis twarogowy bardziej do mnie przemawia niż ziemniaczany więc chętnie skorzystam z Twojego pomysłu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadlam, oj tesknie za ich smakiem.

    U Ciebie jak zwykle wygladaja bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dość ze zgrabniutkie to na bank pyszniutkie , mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zawsze u Ciebie smacznie :)

    Pyszności wyczarowałaś Kamilo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności Kamilko! Muszą być naprawdę pyszne.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mistrzowskie knedle! Ogromnie apetycznie dobrane smaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda, że nie zostałaś dłużej i byś mi takie zrobiła;-))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect