3 jajka
120 g masła
150 g kaszy manny
150 g mąki pszennej
500 g twarogu
1/2 laski wanilii
szczypta soli
Zmiksować masła na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, później kaszę
mannę, ziarenka z laski wanilii, szczyptę soli i białka. Nadal miksując dodać mąkę i
twaróg, miksując, aż ciasto będzie gładkie. Z ciasta uformować
rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Migdały obrać i uprażyć na suchej patelni, marcepan wymieszać z likierem. Morele wypestkować i w miejsce pestki włożyć kawałek marcepanu z uprażonym migdałem w środku. Ciasto podzielić na 12 części, i w każdy kawałek włożyć przygotowaną morelę, formując gładką kulkę, zwracając uwagę aby cały owoc był szczelnie zapakowany.
40 ml likieru morelowego
2 łyżki cukru
sól
Zagotować
wodę ze szczyptą soli, cukrem i likierem, zmniejszyć ogień i
gotować knedle około 20 minut, na bardzo małym ogniu, bez wrzenia.
150 g masła
60 g cukru
20 g cukru z wanilią
300 g bułki tartej
cynamon
cynamon
cukier puder
Kamilo, właśnie mam dziś ochotę na knedle! Przepis twarogowy bardziej do mnie przemawia niż ziemniaczany więc chętnie skorzystam z Twojego pomysłu. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadlam, oj tesknie za ich smakiem.
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle wygladaja bosko! :)
nie dość ze zgrabniutkie to na bank pyszniutkie , mniam
OdpowiedzUsuńJak zawsze u Ciebie smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności wyczarowałaś Kamilo ;)
Jakie pyszności Kamilko! Muszą być naprawdę pyszne.:)
OdpowiedzUsuńMistrzowskie knedle! Ogromnie apetycznie dobrane smaki
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie zostałaś dłużej i byś mi takie zrobiła;-))
OdpowiedzUsuń