Połączenie figi z serem camembert i szynkę dojrzewającą z dodatkiem dresingu na bazie miodu, balsamicznego octu figowego i oliwy jest przepyszne. Ta bardzo prosta sałatka z figami, serem camembert i szynką doskonale smakują podane na kolację lub przekąskę.
4 figi
240 g sera camembert
6 plasterków szynki dojrzewającej
240 g sera camembert
6 plasterków szynki dojrzewającej
50 g rukoli
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego figowego
sól
pieprz
2 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego figowego
sól
pieprz
Na
talerzu rozłożyć rukolę, na niej ułożyć ser pokrojony na plasterki oraz szynkę, na tym rozłożyć pokrojone
na plasterki figi. Całość polać
dresingiem zrobionym z miodu, oliwy oraz octu balsamicznego doprawionego solą i świeżo zmielonym pieprzem.
o rany jaka piękna:) szkoda jeść, nic tylko rozkoszować się samym widokiem!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką sałatkę, tylko coś ostatnio nie mogę trafić na rukolę;-(
OdpowiedzUsuńA ja znowu w tyle!
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że już figi są.
Sałatka pyszna:)
Ja się ogromnie ciesze, że są już figi i zajadam, zajadam... bo one tak krótko są.
OdpowiedzUsuń