Pyszne i bardzo sycące risotto z cukinią i jej kwiatami, doprawione szafranem, czosnkiem, białym winem, tymiankiem i skórką z cytryny, aksamitne dzięki dodatkowi masła. Przepis na doskonałe szafranowe risotto z kwiatami cukinii dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
1000 ml bulionu
1 szklanka ryżu do risotta
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 nitek szafranu
6 nitek szafranu
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
10 kwiatów cukinii
1 cukinia
gałązka tymianku
skórka z 1/2 cytryny
sól
skórka z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Ma rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekane ząbki czosnku, dodać posiekaną cebulę i chwilę smażyć. Dodać ryż i mieszać, aż stanie się szklisty, przez około 4
minuty. Dodać szafran, wmieszać wino i zredukować niemal do suchości. Wlać nabierkę
gorącego bulion i gotować, mieszając, aż płyn zupełnie zniknie. Wlać
kolejną i powtarzać tak, aż ryż będzie miękki i kremowy, przez około 30
minut. Na 10 minut przed końcem gotowania ryżu, dodać pokrojoną w plasterki cukinię oraz posiekany tymianek i wymieszać, gotować, aż ryż będzie gotowy. Risotto zdjąć z ognia, wmieszać oczyszczone i pozbawione pręcików kwiaty cukinii, masło oraz skórkę
cytrynową, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
o ja cie , zazdroszczę i to jak , Kamiluś jak mi się marzy taka wersja risotta , oj jak
OdpowiedzUsuńA nie mam skąd kwiatów brać :(
wybitne, takie mega kremowe:) boskie!
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie Kamilo! :)
OdpowiedzUsuńJak to wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńPiękne danie i wygląda bardzo apetycznie!:)
OdpowiedzUsuńoch, pysznie! ja cały czas czaję się na risotto z kwiatami cukinii, ale jakoś nie chcą się one pojawić w odwiedzanych przeze mnie miejscach ;)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy Za Rzeką są jeszcze kwiaty... :)
OdpowiedzUsuńSuper danie ! Mam jeszcze kwiaty dyni, moze zrobię :)
OdpowiedzUsuńNormalnie dostałam ślinotoku...I jak ja mam teraz iść spać?;-)
OdpowiedzUsuń