Makaron to sposób na szybki posiłek, jeśli się do niego doda cukinię, cebulę, czosnek, wino i doprawi skórka z cytryny i tymiankiem jest jeszcze bardziej pyszny, po dodaniu szafranu i kwiatów cukinii robi się już z tego bardzo eleganckie danie. Makaron z szafranem i kwiatami cukinii doskonale smakuje i można go przygotować w czasie gotowania makaronu, przepis dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
250 g makaronu
10 kwiatów cukinii
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki wytrawnego białego wina
1/4 szklanki bulionu
6 nitek szafranu
1/4 szklanki bulionu
6 nitek szafranu
gałązka tymianku
skórka z 1/2 cytryny
sól
skórka z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Do gorącego bulionu dodać szafran, z kwiatów cukinii usunąć pręciki i przekroić je na dwie części. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojoną na plasterki cukinię i chwilę razem smażyć. Dolać wino, zagotować, a następnie dodać bulion oraz posiekany tymianek, dusić przez 2 minuty, dodać kwiaty i przemieszać całość. Do sosu dodać odsączony makaron, skórkę z cytryny i wszystko bardzo delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
ale to pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis i smakowicie wyglądające zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia i Smacznego ;)
Potrawa wygląda wspaniale, nie tylko ta. Mnóstwo świeżych pomysłów i inspiracji. Z przyjemnośćią przekazuję pałeczkę w blogowej zabawie Liebster Blog Award. Z pozdrowieniami - Dagmara
OdpowiedzUsuńNominację można zobaczyć na moim blogu:
http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/2013/08/20/blogowe-zlote-mysli/
I u Ciebie też pyszne danie z kwiatami cukinii!
OdpowiedzUsuńWłaśnie byłam u Amber;)
Coś ja nie mam szczęścia do tych kwiatków w tym roku.
Chyba muszę wprosić się do kogoś na działkę;)
poezja!
OdpowiedzUsuńbardzo elegancki ten twój makaron:)
I u Ciebie kwiaty cukini? Kurde:-(
OdpowiedzUsuńU mnie też będą lada chwila, bo już nie mogę wytrzymać od tych pysznych widoków. Kamilko, wspaniała potrawa!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! jak talerz złotych talarków!:) i do tego te kwiaty!:) boskie:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny! Nigdy nie jadlam kwiatów cukinii, ale wyobrażam sobie jakie dania muszą być fajne, takie inne.Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuń