Clafoutis, czyli zielone szparagi z czosnkiem niedźwiedzim w cieście z jajek, kremowego serka, sera cheddar, doprawione czosnkiem i cebulą, zmiksowanych na gładką masę. Warzywa układa się w naczyniu do zapiekania, zalewa płynnym ciastem i piecze, aż wierzch się zrumienił. Klasycznie clafoutis podaje się na ciepło, ale równie smaczne jest gdy ostygnie. Clafoutis ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim podane z lekką sałatką staje się pysznym posiłkiem.
500 g zielonych szparagów
1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
200 g kremowego serka
200 g cheddara
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki oleju
sól
pierz
W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić obrane i pokrojone na części szparagi i gotować do jędrności, osączyć na sicie. Na patelni na rozgrzanym oleju zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, ostudzić. Ubić jajka z serkiem, dodać podsmażoną cebulę oraz czosnek, starty na tarce cheddar, posiekany czosnek niedźwiedzi i całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W formie do zapiekania ułożyć szparagi, wlać masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 25 minut, aż się ładnie zrumieni.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym tych pyszności. :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńSzparagi w pysznej zapiekance!
OdpowiedzUsuńSmacznie i bardzo sezonowo.
Lubię!
Szparagi w każdej postaci uwielbiam��
OdpowiedzUsuń