codzienność

środa, 10 maja 2017

clafoutis ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim


Clafoutis, czyli zielone szparagi z czosnkiem niedźwiedzim w cieście z jajek, kremowego serka, sera cheddar, doprawione czosnkiem i cebulą, zmiksowanych na gładką masę. Warzywa układa się w naczyniu do zapiekania, zalewa płynnym ciastem i piecze, aż wierzch się zrumienił. Klasycznie clafoutis podaje się na ciepło, ale równie smaczne jest gdy ostygnie. Clafoutis ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim podane z lekką sałatką staje się pysznym posiłkiem.


500 g zielonych szparagów
1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
200 g kremowego serka
200 g cheddara
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 jajka 
2 łyżki oleju
sól 
pierz

W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić obrane i pokrojone na części szparagi i gotować do jędrności, osączyć na sicie. Na patelni na rozgrzanym oleju zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, ostudzić. Ubić jajka z serkiem, dodać podsmażoną cebulę oraz czosnek, starty na tarce cheddar, posiekany czosnek niedźwiedzi i całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W formie do zapiekania ułożyć szparagi, wlać masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 25 minut, aż się ładnie zrumieni. 

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie spróbowałabym tych pyszności. :)
    Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi w pysznej zapiekance!
    Smacznie i bardzo sezonowo.
    Lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi w każdej postaci uwielbiam��

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.