codzienność

piątek, 12 maja 2017

ciasto rabarbarowo - pistacjowe


Ciasto rabarbarowo - pistacjowe jest bardzo aromatyczne i puszyste, idealne do popołudniowej kawki. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto upieczone na oleju jest nie tylko błyskawiczne do wykonania, ale też super smaczne. Można je upiec z rabarbarem, truskawkami, malinami czy też z innymi owocami i wzbogacić o dodatek ulubionych orzechów albo płatki migdałowe. 


4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanka oleju pistacjowego
300 g rabarbaru
30 g pistacji
cukier puder


W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać olej, ekstrakt waniliowy i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie ułożyć pokrojony na mniejsze części rabarbar, rabarbar posypać posiekanymi pistacjami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Anonimowy5/13/2017

    Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie upiekłam ciasta z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  2. Szykuję się z rabarbarowym na jutro. Trzeba wreszcie sezon rozpocząć :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłam dzisiaj rabarbar, więc kto wie, kto wie... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie spotkałam się dotąd z olejem pistacjowym...a ciasta z rabarbarem uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje. Z angielska tak 😆

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciasto!
    Zjadłabym nie jeden kawałek...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.