codzienność

niedziela, 14 maja 2017

torcik rabarbarowo - truskawkowy


Bardzo puszysty i wilgotny biszkopt o waniliowym posmaku, przełożony bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i dżemem rabarbarowo - truskawkowym aromatyzowanym ziarnem tonki, udekorowany soczystymi truskawkami i pięknym bratkami jest przepyszny. Torcik rabarbarowo - truskawkowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na majowe uroczystości rodzinne i zasmakuje każdemu. 


6 jajek
200 g cukru
10 g cukru z wanilią
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej 
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukry i dalej ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt ostudzić. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na trzy części. 


300 g rabarbaru
100 g truskawek
150 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1/2 ziarenka tonki

Do garnka włożyć pokrojony na części rabarbar oraz truskawki, wsypać cukier, dodać sok z cytryny oraz starte na tarce ziarenko tonki. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dżem ostudzić. 


500 ml śmietany do ubijania
100 g białej czekolady
3/4 szklanki wody
2 łyżki spirytusu
sok z 1 cytryny 
100 g truskawek
bratki

W garnuszku podgrzać połowę ilości śmietany, dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać, do roztopienia się czekolady, masę schłodzić. W misce ubić pozostałą śmietanę, pod koniec ubijania dodać masę śmietanowo - czekoladową i ubić na sztywno. Wymieszać spirytus i sok z cytryny z przegotowaną wodą. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować część śmietany, na śmietanie połowę ilości dżemu rabarbarowo - truskawkowego, położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować śmietanę, na śmietanie pozostały dżem. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić nasączeniem, pozostałą śmietanę rozsmarować na wierzchu i bokach toru, przyozdobić truskawkami i bratkami. Torcik schłodzić przed podaniem.



5 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.