codzienność

czwartek, 25 maja 2017

duńskie ciasto ucierane z rabarbarem


Proste maślano - waniliowe ciasto ucierane z warstwą kremu budyniowego i karmelizowanym rabarbarem o aromacie kardamonu tworzą wspaniałą kompozycję. W tym cieście idealne jest połączenie ciasta z delikatnym waniliowym kremem budyniowy i kwaśno - słodkim rabarbarem pachnącym kardamonem ze zrumienionym chrupkim wierzchem z dodatkiem płatków migdałowych. Duńskie ciasto ucierane z rabarbarem z przepisu Brontë Aurell z książki "Scandikitchen Fika & Hygge" wspaniale nadaje się na majowe podwieczorki. 


250 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 jajko
50 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
20 g masła

W garnku zagotować mleko z masłem. W miseczce wymieszać jajko z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną. Cały czas mieszając masę jajeczną, wlewać wąskim strumieniem gorące mleko. Masę przelać z powrotem do garnka i ciągle mieszając podgrzewać, aż masa prawie się zagotuje i zgęstnieje. Przełożyć masę budyniową do miseczki, przykryć krem folią spożywczą i pozostawić do ostygnięcia.

400 g rabarbaru
30 g masła
50 g cukru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
30 g płatków migdałowych

Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wymieszać, dodać rabarbar pokrojony na kawałki. Smażyć go przez kilka minuty, aż lekko zmięknie, a masa karmelowa pokryje go z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać kardamon, wymieszać. Masę rabarbarową ostudzić. 


175 g masła
200 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder

W misce zmiksować masło z cukrem i wanilią. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić masę budyniową, na masie ułożyć rabarbar, całość posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 60 minut. Ciasto ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Jakie malownicze ciasto i rabarbarem i jakby komu było mało to i migdały na dokładkę , coś z najwyższej półeczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Zjadłabym w takiej scenerii taki pyszny kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! Wygląda niezwykle smakowicie. I za to właśnie kocham maj - za bez, konwalie i pyszne ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect