Kapustka bok choy smakuje w każdej postaci, jedzona na surowo, smażona z kurczakiem i grzybami shiitake albo krótko blanszowana, podawana z sosem na bazie czosnku, papryczki chili oraz sosu ostrygowego. Bok choy z czosnkiem i sosem ostrygowym inspirowana przepisem Beaty jest szybka i łatwa do przygotowania, i smakuje jako samodzielne danie albo przystawka podana do obiadu.
2 główki bok choy
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
2 centymetry korzenia imbiru
1 łyżka sezamu
1/2 papryczki chili
sól
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek, aż się zrumieni. Dodać pokrojoną drobno papryczkę chili oraz miód, starty na tarce korzeń imbiru, sos ostrygowy oraz sojowy i całość zagotować. Sos doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przekrojone na części bok choy wrzucić do garnka ze wrzącą, osoloną wodą na 30 sekund. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i ułożyć na talerzu. Kapustki polać ciepłym sosem i posypać sezamem.
Fantastyczna!
OdpowiedzUsuńZjadłabym nawet teraz, przed śniadaniem...
Kamilo, fajnie, że przypomniałaś ten przepis, bo w Polsce dużo rzadziej jadam tę kapustę, a jest taka smaczna. POzdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńI do tego jaka śliczna!
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym...😚
OdpowiedzUsuń