Lutowa piekarnia Amber piecze chleb gryczany zwany tatarczuchem. Chleb tatarczuch, to według źródła ciemny słodki chleb wypiekany z maki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Jeden bochen waży około 7 kilogramów. Jest ciemny i ma słodki smak i jest to zasługa mąki oraz proporcji dodawanych składników. Chleb utrzymuje wilgotność przez siedem dni. Jest polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, przyspiesza trawienie. Chleb ten jest sprzedawany na tradycyjnych jarmarkach, odpustach parafialnych i targach. Chleb gryczany można upiec w dwóch wersjach na drożdżach i na zakwasie z przepisu Gucia. Chleb gryczany na zakwasie jest lekko słodki i bardzo zdrowy.
Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na noc.
240 g mąki gryczanej
250 ml mleka
250 ml mleka
W misce zaparzyć mąkę wrzącym mlekiem, przykryć i odstawić na noc.
cały zakwas
cała zaparka
125 ml wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki miodu
3 g suchych drożdży
2 łyżka sezamu
W misce w wodzie rozpuścić sól i miód, dodać zakwas i zaparzoną mąkę, posypać drożdżami i wyrabiać ciasto robotem przez około 6 minut, aż składniki się dobrze połączą. Ciasto przełożyć do foremki wysypanej sezamem, foremkę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto wypełni foremkę. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 55 minut.
Chleb gryczany na blogach:
Dom z mozaikami
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Nie tylko na słodko
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Z chaty na końcu wsi
Dom z mozaikami
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Nie tylko na słodko
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Z chaty na końcu wsi
Ładny kolor ma ten Twój chleb, mój wyszedł dużo jaśniejszy. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękny kolor!
OdpowiedzUsuńTak wyglądają tradycyjnie pieczone chleby gryczane.
Dziękuję za lutowy piekarniczy czas!
Ale ma piękny kolor, mój jest dużo jaśniejszy. Myślisz, że to kwestia marketowej mąki gryczanej ?
OdpowiedzUsuńMonika, mąką miała zdecydowanie wpływ na kolor :)
UsuńPozdrawiam
Chleba celowo nie piekłam, bo nie lubię mąki i kaszy gryczanej. Ladny ma kolor:-)
OdpowiedzUsuńCo on taki ciemny? cudnie wygląda, mój nie bardzo. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDorota, mąka temu winna hihihi
UsuńPozdrawiam
Fajny kolor, musiał dobrze smakować z sezamową posypką, dziękuję za "wspólne" pieczenie. Ala
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda wspaniale a miękisz wygląda na zwarty - czyli mozna także z mąki gryuczanej.
OdpowiedzUsuńKolor ,miąższ i kształt wspaniały , ja lubię gryczane chleby , zapisuje do zrobienia
OdpowiedzUsuńJak wszyscy ciekawa jestem skąd ten kolor? wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńJswm, taką miałam mąkę i stąd ten kolor :)
UsuńDziękuję za wspólne lutowe chwile.
Wspaniały! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńA proszę o informację czy zakwas użyty do wypieku to był zwykły zakwas z mąki żytniej razowej.
OdpowiedzUsuń