środa, 25 stycznia 2017

smażony bok choy z kurczakiem i grzybami shiitake


Smażony bok choy z kurczakiem i grzybami shiitake podawany z makaronem soba, to szybka potrawa z woka, kilka minut i posiłek gotowy. Makaron z soczystym smażonym kurczakiem, grzybami i kapustkami bok choy, doprawiony na azjatycką nutę, papryczką chili, startym korzeniem imbiru, sosem sojowym w towarzystwie sezamu i szczypiorku, to pyszne danie.


200 g filetu z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 centymetry korzenia imbiru
1 łyżka oleju 
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
sok z 1/2 limonki

Pokrojone w kostkę mięso włożyć do miski, dodać posiekany czosnek, starty na tarce korzeń imbiru oraz pozostałe składniki marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 60 minut.


2 główki bok choy
4 grzyby shiitake
1 papryczka chili
1/2 pęczka szczypiorku 
3 łyżki oleju
sól
pieprz
2 łyżki sezamu 
150 g makaronu soba 

W garnuszku zalać grzyby gorącą wodą, odstawić. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W woku na rozgrzanym oleju podsmażyć marynowane kawałki kurczak, dodać pokrojone na kawałki grzyby, posiekaną drobno papryczkę chili i chwilę smażyć. Następnie dodać przekrojone na części bok choy, posiekany szczypiorek i jeszcze chwile smażyć. Całość dokładnie wymieszać, po minucie zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Smażony bok choy z kurczakiem i grzybami shiitake podawać z makaronem, posypane sezamem.

3 komentarze:

  1. Pyszne! uwielbiam azjatyckie dania.
    Dla mnie one nie są szybkie, bo trzeba je dopracować, dosmaczyć...
    W poniedziałek robiłam bok choy z polędwicą i grzybami enoki.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam - bardzo lubię. Bok choy i soba - rarytaski.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect