niedziela, 22 stycznia 2017

ciasteczka czekoladowo - cytrynowe


Mocno cytrynowe ciasteczka z białą czekoladą są bardzo aromatyczne, chrupiące i pyszne. Ciasteczka czekoladowo - cytrynowe są doskonałe do podgryzania przy kawci. 


100 g białej czekolady
120 g masła
160 g cukru
2 jajka
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
360 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder 


W garnuszku stopić masło, dodać połamaną czekoladę i wymieszać, aż się rozpuści, odstawić. W misce ubić jajka z solą i cukrem na puszystą masę, dodać startą skórkę z cytryny i sok, cały czas miksując. Do masy dodać masło z czekoladą i zmiksować. Następnie dodać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Miskę z ciastem wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170º C przez około 12 minut. Ciasteczka studzić na kratce.

4 komentarze:

  1. Aromatyczne!
    Dobre na poczętek dnia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kilka do kawki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z białą czekoladą , z cytryną ,ach Kamilka można się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect