czwartek, 19 stycznia 2017

xerotigano


Xerotigana, to rodzaj greckich faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Najtrudniejszym elementem tego przepisu jest wałkowanie, wycinanie, formowanie i smażenie ciasteczek w kształt ślimaka. Ciastka po usmażeniu podaje się skąpane w słodkim, aromatycznym miodowo - cynamonowym syropie, posypane prażonym ziarnem sezamu. Xerotigana są bardzo kruche, delikatne i ciekawe w smaku. W Grecji to deser na specjalne okazje – chrzciny, zaręczyny i wesela. Xerotigana z przepisu z książki Julie Andrieu "Julie cuisine le monde" są idealne by zajadać je w karnawale.


225 g cukru
125 g miodu
1 kawałek kory cynamonowej
250 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek sezamu

Sezam uprażyć na suchej patelni. W garnuszku wymieszać miód, cukier i wodę, dodać korę cynamonową i całość doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać. Syrop utrzymywać w cieple.


500 g mąki tortowej
4 łyżki oliwy
4 łyżki koniaku
200 ml wody
szczypta soli
olej do smażenia


W misce wymieszać wszystkie składniki ciasta, stopniowo dolewając wodę, aż uzyska się elastyczne ciasto, które przestaje kleić się do ścianek miski. Ciasto wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż stanie się gładki i jednolite. Ciasto odstawić zawinięte w ściereczkę na 30 minut. Ciasto cieniutko rozwałkować na blacie posypanym mąką i kroić je na wstążki o długości około 40 centymetrów i szerokości około 3 centymetrów. Każdą wstążkę zwijać w luźną spiralę, najpierw wokół dwóch palców ułożonych horyzontalnie, a następnie wokół czterech, aż do końca paska. Spiralę uwalniać, zsuwając ją długą wykałaczką prosto do garnka z rozgrzanym olejem. W garnku pilnować by ciastka się nie rozwinęły. Ciastka smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie wyciągnąć z tłuszczu i osuszyć na papierowym ręczniku. Ciastka maczać w ciepłym syropie i posypywać ziarnami sezamu.

5 komentarzy:

  1. Świetne!
    Uwielbiam takie faworki ze świata.
    Tyle razy byłam w Grecji i nie spotkałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne te faworkowe różyczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach te greckie słodycze <3

    OdpowiedzUsuń
  4. ale obłędne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Very interesting recipe. I should try it...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect